Een centrifugaalpomp gebruiken voor in de tuin

Een centrifugaalpomp gebruiken voor in de tuin

Een centrifugaalpomp is een nuttig apparaat voor in de tuin. Het kan gebruikt worden om water te verplaatsen voor verschillende doeleinden, zoals het vullen van een vijver of het besproeien van planten. In dit artikel leggen we uit wat een centrifugaalpomp is en hoe je deze het beste kunt gebruiken in de tuin.

Een centrifugaalpomp werkt door middel van centrifugale kracht. Er zitten schoepen in de pomp die ronddraaien als de pomp wordt aangezet. Deze schoepen duwen het water naar buiten toe, wat resulteert in een waterstroom.

Centrifugaalpompen zijn erg geschikt voor gebruik in tuinen omdat ze robuust en betrouwbaar zijn. Bovendien kunnen ze grote hoeveelheden water verpompen. In dit artikel geven we tips over hoe je een centrifugaalpomp het beste kunt gebruiken in jouw tuin.

Gebruik van een centrifugaalpomp in de tuin

Water uit een vijver pompen

Een veelvoorkomende toepassing van een centrifugaalpomp in de tuin is het leegpompen van een vijver. Dit kan nodig zijn voor onderhoudswerkzaamheden of om de vijver schoon te maken. Een centrifugaalpomp is ideaal omdat deze grote hoeveelheden water snel kan verpompen.

Plaats de pomp zo dicht mogelijk bij de vijver. Gebruik slangen om de pomp aan te sluiten. Laat het uiteinde van de afvoerslang uitmonden op een plek waar het water geen schade kan aanrichten. Zet de pomp aan en controleer of alles goed werkt. Pomp de vijver langzaam leeg.

Sproeien van planten en gazon

Een centrifugaalpomp kan ook worden gebruikt voor het sproeien van planten en gazon in de tuin. Sluit hiervoor de pomp aan op de buitenkraan met een slang. Monteer sproeiers op het uiteinde van de slang om het water te verdelen.

Een sproeisysteem met een centrifugaalpomp is efficiënter dan sproeien met een tuinslang. De pomp levert continu water onder druk, waardoor je een groter bereik hebt. Bovendien verdeelt het water gelijkmatiger.

Water verpompen naar regenton

Met een centrifugaalpomp kun je ook regenwater vanaf je dakgoten verpompen naar een regenton. Dit scheelt in het gebruik van kraanwater voor bijvoorbeeld het besproeien van je tuin. Monteer de pomp met slangen op de afvoer van je dakgoten.

Zorg ervoor dat de pomp voldoende capaciteit heeft om met piekbuien om te gaan. Laat het water via een filter lopen om verstoppingen in de pomp te voorkomen. Controleer regelmatig of de regenton niet overstroomt.

Water verplaatsen tussen vijvers

Heb je meerdere vijvers in je tuin? Dan kun je water tussen de vijvers verpompen met een centrifugaalpomp. Dit kan handig zijn om de waterkwaliteit op peil te houden of om vijvers bij te vullen.

Gebruik slangen om de pomp aan te sluiten tussen de twee vijvers. Zorg dat de slangen geen knikken of scherpe bochten hebben, zodat het water ongehinderd kan stromen. Controleer regelmatig of de waterstand in beide vijvers op peil blijft.

Onderwerp Belangrijke informatie Extra details
Werking centrifugaalpomp Werkt via centrifugale kracht van ronddraaiende schoepen Schoepen duwen water naar buiten
Gebruik in tuin Leegpompen vijver, sproeien planten, vullen regenton Robuust, groot debiet
Installatie Dichtbij plaatsen, goed aansluiten Voorkom lekkages en schade
Capaciteit 3000 – 8000 liter per uur Afhankelijk van pompgrootte
Opvoerhoogte 8 – 10 meter Voor hoger nodig andere pomp
Onderhoud Regelmatig reinigen en controleren Voorkomt verstopping en schade

Veelgestelde vragen

Hoeveel water kan een centrifugaalpomp verpompen?

Dit is afhankelijk van het vermogen van de pomp. Kleine pompen voor in de tuin kunnen tot 3000 liter per uur verpompen. Grotere pompen halen wel 8000 liter per uur.

Hoe hoog kan een centrifugaalpomp water verpompen?

Centrifugaalpompen kunnen water tot op hoogtes van 8 tot 10 meter verpompen. Voor grotere hoogteverschillen is een andere pomp nodig, zoals een dompelpomp.

Kan ik ook vuiler water verpompen?

Dit wordt afgeraden. Centrifugaalpompen zijn bedoeld voor schoon water. Vuil kan de pomp verstoppen waardoor deze kapot kan gaan. Gebruik voor vuiler water een pomp met grove doorlaat.

Hoe onderhoud ik een centrifugaalpomp?

Controleer regelmatig de doorstroming en verwijder afval uit filters. Reinig de pomp als deze verstopt raakt. Smeer bewegende delen in met waterbestendig smeermiddel. Laat groot onderhoud over aan een vakman.

Wanneer moet ik de pomp uitzetten?

Zet de pomp uit als deze droog draait om schade te voorkomen. Pomp ook nooit langer dan 15 minuten achter elkaar zonder pauze. Laat de pomp ’s winters niet buiten staan ivm vorst.

Conclusie

Een centrifugaalpomp is dus erg handig in de tuin. Het belangrijkste is dat je de juiste pomp kiest voor je toepassing qua capaciteit en opvoerhoogte. Installeer de pomp goed en zorg voor regelmatig onderhoud. Dan heb je jaren plezier van een centrifugaalpomp in je tuin!

Gerelateerde berichten