Kruiden kweken voor in de keuken: onze balkontips

Kruiden kweken voor in de keuken: onze balkontips

Kruiden kweken op je balkon is een leuke manier om verse kruiden te hebben voor in de keuken. Het is ook erg makkelijk om je eigen kruiden te kweken, zelfs als je niet veel ervaring hebt met tuinieren.

Er zijn veel soorten kruiden geschikt voor het balkon

Er zijn heel veel verschillende kruiden die je op je balkon kunt kweken. Denk bijvoorbeeld aan basilicum, peterselie, tijm, oregano, rozemarijn en laurier. Dit zijn allemaal kruiden die prima gedijen in potten op het balkon.

Met de juiste zorg heb je de hele zomer verse kruiden

Als je de kruiden op je balkon goed verzorgt, kun je de hele zomer genieten van verse kruiden uit eigen tuin om mee te koken. Met onze handige tips lukt het zeker!

Kies kruiden die geschikt zijn voor potten

Niet alle kruiden zijn even geschikt om in potten op het balkon te kweken. Kruiden als basilicum, peterselie, munt, tijm en oregano doen het heel goed in potten. Groenteplanten als tomaten en komkommers hebben daarentegen veel meer ruimte nodig. Die kun je beter niet op je balkon proberen te kweken.

Gebruik voldoende grote potten

Zorg dat je potten gebruikt die groot genoeg zijn voor de kruidenplanten. Een potdiameter van minimaal 20 cm is aan te raden. De potten moeten ook diep genoeg zijn, minstens 15 cm. Vul de potten met een goede potgrond die geschikt is voor kruiden.

Kies een zonnige plek op het balkon

Kruiden hebben veel licht nodig om goed te groeien. Zet de kruidenpotten daarom op de zonnest plek van je balkon. Staat je balkon de hele dag in de schaduw, dan kun je de planten eventueel binnen bij een raam neerzetten.

Geef voldoende water

Het is belangrijk om je kruidenplantjes genoeg water te geven. Laat de grond nooit helemaal opdrogen, maar voorkom ook overvloedig gieten. Controleer elke dag of de grond nog vochtig aanvoelt en geef anders water.

Bemest je kruiden regelmatig

Om je kruidenplanten gezond te houden is het belangrijk om ze af en toe te bemesten. Gebruik hiervoor een vloeibare meststof die speciaal bedoeld is voor kruiden en volg de doseringsinstructies.

Oogst op het juiste moment

Pluk kruiden altijd voordat de planten gaan bloeien. Dan zitten de meeste smaakstoffen nog in de blaadjes. Pluk de blaadjes voorzichtig af met je vingers of gebruik een schaartje.

Bescherm tegen ziekten en plagen

Controleer je kruiden regelmatig op ziekten en plagen als luizen of bladluis. Behandel zieke planten direct met een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Zo voorkom je verspreiding naar andere planten.

Verpot je kruiden op tijd

Als je kruiden flink groeien en de pot te klein wordt, is het verstandig om ze over te poten in een grotere pot. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, dan hervatten de planten snel hun groei.

Geniet van de oogst!

Als je bovenstaande tips opvolgt heb je de hele zomer door een eigen oogst aan verse kruiden van je balkon. Heerlijk voor in gerechten of een lekker kopje thee!

Tip Uitleg Voorbeelden
Kies geschikte kruiden Niet alle kruiden kunnen goed groeien in potten op het balkon. Kies soorten als basilicum, peterselie, munt, tijm, oregano. Basilicum, peterselie, munt, tijm, oregano.
Gebruik grote potten De potten moeten minimaal 20 cm breed en 15 cm diep zijn, zodat de kruiden genoeg ruimte voor hun wortels hebben. Pottendiameter van 20 cm, diepte van 15 cm.
Zet op een zonnige plek Kruiden hebben veel zonlicht nodig. Kies de zonneste plek op je balkon uit. Zuidgericht balkon, bij een raam als het balkon te schaduwrijk is.
Geef voldoende water Laat de grond nooit uitdrogen, maar voorkom ook overvloedig gieten. Controleer dagelijks de vochtigheid. Dagelijks controleren of grond nog vochtig is, zonodig water geven.
Oogst op het juiste moment Oogst kruiden voordat ze bloeien, dan zitten de meeste smaakstoffen nog in de blaadjes. Jonge blaadjes en scheuten oogsten, niet te lang laten groeien.

Welke kruiden kan ik het beste op mijn balkon kweken?

Basilicum, peterselie, bieslook, munt, tijm, oregano en rozemarijn zijn erg geschikt om op een balkon te kweken. Deze kruiden gedijen prima in potten.

Hoe groot moeten de potten zijn?

Kies potten van minimaal 20 cm breed en 15 cm diep. Grotere potten mogen uiteraard ook.

Hoe vaak moet ik mijn kruiden water geven?

Controleer dagelijks of de grond nog vochtig is en geef anders water. Laat de grond nooit helemaal opdrogen.

Waar kan ik mijn kruiden het beste neerzetten?

Zet de kruidenpotten op de zonnest plek van je balkon. Kruiden hebben veel licht nodig. Staat je balkon in de schaduw, zet ze dan binnen bij een raam.

Wanneer moet ik mijn kruiden oogsten?

Oogst kruiden voordat de plant gaat bloeien. Dan zitten de meeste smaakstoffen nog in de blaadjes. Pluk voorzichtig met je vingers of een schaartje.

Kruiden kweken op je balkon is makkelijk en leuk!

Als je bovenstaande tips volgt, lukt het zeker om op je balkon een mooi assortiment aan verse kruiden te kweken. Kies geschikte kruiden, zorg voor de juiste verzorging en geniet de hele zomer van je eigengeoogste kruiden. Veel succes en plezier met je balkonmoestuin!

Gerelateerde berichten